Cetatea Poenari

27. června 2017 jsme sjeli od lacul Vidraru dalšími serpentýnami dolů pod pevnost Poenari, kde jsme si ve vsi koupili víno, pivo a chléb a jali se hledat místo ku spaní. všude cedule "zona frecventata de ursi". takže obava z medvědů je stále přítomná. z vyfocené mapky z Park4Night, ještě ze Segešváru, jsme vyhledali tábořiště za 10 lei na noc (zkasíroval nás milý pán, který se stručnou angličtinou hned ptal odkud jsme a za těch 10 lei nám dal pytlík na odpadky - zaplatili jsme si vlastně čisté místo ke spaní). místo to bylo krásné, sevřené mezi skalami v údolí řeky, přímo pod hradem. na náš plac jsme projeli brodem, takže si Cecilek pěkně zespoda umyl všechno, co tam posbíral při cestě kolem lacul Vidraru.

ještě večer se objevil medvěd

na druhý den jsme se nejdřív vydali prozkoumat koryto říčky. objevili jsme poničené konstrukce patřící pravděpodobně k přehradě a Jindřich šel prozkoumat kaskádu, kde netekla voda. já se rozhlížela po medvědech a nenechala se uklidnit ani slovy Jindřicha, že případného medvěda by kdyžtak zlikvidovaly Křupka s Krupkou.
a pak hurá na hrad - citadelu - pevnost. přes milion cedulí, ze kterých jsme nepoznali, jestli tam vůbec můžem. po 1480 schodech až na mohutné betonové schodišťochodníky kolem hradu.

Blízko hradu jsme potkali krásnou velkou ještěřici, o které jsem si nejdřív myslela, že je umělá, a že ji tam někdo narafičil jako vtip (třeba pan vstupeňák, aby neměl dlouhou chvíli a mohl se bavit lidmi, co lezou po kolenou a zkoumají, jak blízko musí být, aby se ještěřice pohla). No popravdě asi tak 30 cm - tak blízko byl foťák a pak zdrhla do stráňky nad cestou.

Na hradě bylo bezva bytelné betonové schodiště a taky vyvýšené chodníky, po nichž se chodilo všude. Dále pak bych chtěla vyzdvihnout důmyslný systém šetřícího osvětlení hradu. Ale ty výhledy, ty stály za to..


tam dole, tam dole jsme spali
takhle to vypadalo z podhledu
a takhle to vypadalo pod hradem






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Transfagarašská magistrála - začátek

cesta na Transfagaraš

Transfagarašská magistrála - spaní a cesta dál